Gisterochtend stond er opeens een huisvuilcontainer op de parkeerplaats voor ons huis. Er zat een plastic mandje in met twee schroeven erbij, vier pakketten met papieren zakken, en een boekje, getiteld: Din guide till ett nytt liv (Uw gids naar een nieuw leven). Dat nieuwe leven betrof dit keer het huis-tuin-en keuken-afval, en niet onszelf, zoals we dat door kleinere godsdienstige groeperingen aanbevolen plegen te krijgen.
Tot nu toe ging ons afval in een grote vuilniszak, die in een speciaal daarvoor gemaakt hok binnen de schuur hing, achter een metalen deur. Eens per twee weken werd die zak door een nieuwe vervangen door de ophaaldienst. Je kon nog kiezen: eens per maand, eens per week, of om de andere week. Wanneer de vuilnisman er meer dan 5 meter voor moest lopen, betaalde je een paar kronen toeslag, afhankelijk van de afstand.
Nu waren we al heel blij met de composthoop achterin de tuin, en in de keuken werd al heel wat gescheiden: papier, karton, plastic, blik, gekleurd glas, ongekleurd glas, en statiegeldflessen, waar in Zweden ook halve-liter-flessen, en frisdrank- en bier-blikjes onder vallen. Vorige week hebben de oude grasmaaier naar het afvaleiland gebracht, waar nog heel wat meer te scheiden valt. Gratis, want men wil voorkomen dat huishoudens gaan bezuinigen op afvalverwerking en het zootje in de natuur achterlaten.
Vanaf dit moment wordt het een ware wetenschap. Men schreef dat alle schroefdoppen en waxinelichthoudertjes die in Karlstad worden ingezameld op jaarbasis voldoende metaal opleveren voor 20 auto's... Enveloppen moeten bij het restafval, niet bij het papier of karton, omdat ze lijmresten bevatten die de kwaliteit van het "nieuwe" papier verprutsen. Gekleurde servetten bij het restafval, ongekleurde, en keukenpapier, bij het keukenafval in de papieren zak in het plastic bakje. En of je de papieren zak minimaal elke drie dagen goed wil dichtvouwen en vervangen, om luchtjes en ongedierte buiten te houden. Er worden gratis nieuwe papieren zakken verstrekt.
En nu we het er toch over hebben: omdat de afvoerslang van de nieuwe wasmachine niet direct op de afvoer kon worden aangesloten wegens ons defecte röteflötertje, hangt die slang in de spoelbak. En we schrokken toen we merkten hoeveel water daar weggespoeld wordt... Dus zetten we er vaak een emmer onder, en spoelen daarmee het toilet door. In Afrika is een wc al een onbekend iets, en dat zou je met 6 liter drinkwater door moeten spoelen? Weet je hoeveel km lopen dat is elke dag?
Inmiddels is ook de waterpomp, ja, je leest het goed, gerepareerd. De laatste paar weken was er bij tijd en wijle wat gemorrel aan ons huis, en zagen we de buurman van een paar huizen verderop door de tuinen lopen. Hij gaat over de lokale watertoevoer uit Molkomsjön.We kunnen vanaf heden, totdat het weer serieus gaat vriezen, gebruik maken van water uit het meer, voor de tuin, en om de auto te wassen en zo.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten