dinsdag 20 december 2011



Luciaconcerten gehad, heel sfeervol met 250 schoolkinderen die in witte gewaden(ook jongens) uit alle hoeken van de donkere concertzaal kwamen schrijden, allemaal met een brandende kaars...ik stond doodsangsten uit maar dat komt omdat ik het niet gewend ben, de discipline was groot! De uitverkoren Lucia liep met een kaarsenkroon op het hoofd, erg mooi. Ze zongen veel Zweedse kerstliederen, prachtig zijn die. Dat is alweer een week geleden, nu heb ik een week vakantie en zijn Eva en Yuri met de laatste week school bezig. Vandaag is er 'Tomtecup', Tomte is kerstman, en het is een Bandy toernooi. Bandy, typisch Zweeds, is kort gezegd ijshockey zonder ijs. Het wordt gespeeld met soortgelijke sticks maar die zijn niet massief, en niet-massieve ballen. Zag net live foto's op Facebook, kinderen verkleed etc., gezellige boel daar..
We hebben een dag of 10 plusgrader gehad, alle sneeuw weer weg, maar hij/zij? is terug, mooi op tijd voor de Kerst ! De honden werden wakker van een fluitend geluid vannacht, het bleken reeën te zijn. Het was een koude nacht, -8,7.

vrijdag 9 december 2011

Wat er speelt..

Het is inmiddels gaan sneeuwen hier en de sneeuw blijft liggen, erg mooi! Margreet is woensdag naar Nederland vertrokken, voor de tweede keer in ongeveer een maand. Voor wie het niet weet, haar vader is na een kort ziekbed overleden. Het was voor hem zo het beste, hij kon niet meer terug naar huis en werd daar zo verdrietig van dat zijn lichaam het opgaf. Door de longfibrose kreeg hij al steeds minder lucht, gelukkig hoefde hij niet eindeloos te lijden. Terug naar het dagelijks leven; ik ben nu bezig met de zgn. Luciaconcerten.Lucia is een katholieke heilige en martelares uit de 4e eeuw, zij wordt herdacht op 13 december, de zonnewende volgens de oude kalender als ik het goed heb. Daar komen dus veel kaarsen bij! Een basisschool uit de stad levert de kinderen om te zingen en te dansen met ons, het orkest, sfeervol is dat! Wel aan de drukke kant, met huishouden, honden, Marina naar de tandarts enzo. Maar Margreet komt gauw weer terug! Ze ruimt de flat van papa op met hulp van familie en Reina, de hulp die zoveel voor hem heeft gedaan, en ze is al naar de notaris en belastingadviseuse geweest. Gelukkig gaat ze ook bij fijne mensen op bezoek; vrienden, familie...

zondag 4 december 2011

Asso en Gaia half jaar jong!




Vandaag zijn onze hondjes een half jaar op de wereld, waarvan 4 maanden bij ons. Ze brengen geluk, liefde en vrolijkheid...we zijn zo blij met hen! Asso is het speelhondje, die komt elke ochtend en alle andere keren dat 'ie de kans krijgt met een tennisbal aanzetten die hij dan eindeloos wil apporteren. Gaia kijkt er dan wat vermoeid naar, alsof ze veel ouder is en denkt, moet dat nou, daar heb je hem weer. Zij is dan weer de knuffelhond, kan uren bij je liggen op de enige bank waar ze op mogen, en als Asso met z'n gedoe haar weer wakker maakt, gaat ze soms achter hem aan om hem met bal en al door de kamer te slepen (ze is een stuk groter dan Asso). We kunnen ons een leven zonder die twee al niet meer voorstellen! (Op de bovenste foto staat Gaia, daaronder Asso).

Verder was er vandaag bij onze 'Hembygdsgård', het 'openluchtmuseum', de Kerstmarkt oftewel Julmarknad. Vergat helaas m'n camera, maar het weer was mooi, veel handgeweven kleden en andere mooie spullen te koop, koffie met o.a. Lussekatter, heerlijke saffraanbroodjes die nu traditioneel gegeten worden, mensen in klederdracht waarvan eentje op haar accordeon kerstliedjes begon te spelen, buiten een vuurtje om je aan te warmen, een kraampje met glögg (glühwein)..kreeg een brok in m'n keel van de mooie sfeer! Marina heeft net een Morotskaka gebakken, Zweedse worteltaart die ze bij de IKEA zo lekker vond. Wat was die lekker! Dit is een mooie dag...

zaterdag 3 december 2011

Interview

Eergisteren kregen we bezoek van een collegaatje van Marina, die ook Marina heet. Zij studeert journalistiek aan de Folkhögskola hier in Molkom en wilde mij graag een keer interviewen voor de Molkoms Tidning. Dat is een online krant met nieuws over het dorp, en deze komt rond kerst uit in een papieren versie, die iedere Molkommer thuis krijgt bezorgd. Marina Johansson (op het werk Marina J.) vond het interessant om meer over onze emigratie te horen, en zo hadden we een leuk gesprek. Aan het eind nam ze nog wat foto's, ook van Margreet en mij spelend op viool en piano. Ben benieuwd hoe het is geworden, en het lijkt me ook erg leuk om naar aanleiding hiervan nog meer contacten te krijgen!

woensdag 30 november 2011

Jarig!








Wat een heerlijke dag met veel zon!! Samen ontbeten, van de opkomende zon genoten, met de honden het bos in geweest, vanmiddag cadeautjes uitgepakt, kerst-cd's geluisterd die ik uit de bieb had gehaald, met een whiskytje d'r bij, met de honden gespeeld, gelachen, pizza's gehaald bij Lilla Huset (het kleine huis)...het kon niet mooier zijn! Was ook erg blij met alle felicitaties via Facebook en op andere manieren, dat geeft het gevoel van mensen dichtbij je te hebben..Kreeg o.a.zweedse boeken en..een langlaufpak. Nu nog sneeuw en latten+schoenen. Asso en Gaia hebben helpen uitpakken zoals jullie zien! Nu nog nagenieten dankzij een vrije avond(collega's spelen musical nu).

dinsdag 29 november 2011

Schemerdag

Na de zon van gisteren is vandaag een groot contrast; het is de hele dag niet echt licht geworden...bewolkt, regen en om 3 uur 's middags zowat al donker. Maar met al die gezellig verlichte ramen met kerststerren, kaarsen etc. is het sfeervol! De winter wil nog niet komen, jammer vind ik zelf, heb liever minusgrader zoals ze dat hier noemen, ipv 8 plusgrader met regen. Komt wel. Net thuis van een musicalvoorstelling, Marina ook weer gewerkt als suppoost, dus gezellig heen en terug gereden samen.Morgen, straks dus, ben ik jarig. Wel een goed idee om maar 's naar bed te gaan, ontbijt is om 7 uur, Eva en Yuri gaan gewoon naar school en ik wil de stokbroodjes niet missen! Morgen verder...zzzzz

maandag 28 november 2011

Wie schrijft die blijft

Daar ben ik weer, na een langere pauze..soms heb je het gewoon te druk met leven, of je wilt iets heel moois schrijven en raakt dan ontmoedigd van jezelf. Heb besloten om de blog meer als dagboekje te zien. Vandaag is een zonnige dag, Marina ging hardlopen met Asso en Margreet en ik maakten een stevige boswandeling met Gaia. Asso snapt het idee van hardlopen nog niet helemaal, hij draait rondjes om Marina en is snel afgeleid door schapen, mensen en andere honden. Komt wel een keer, gewoon volhouden! Gaia liep veel vlotter mee zonder broer om steeds mee te stoeien, ook wel fijn voor ons, anders sta je zo vaak stil. Na de koffie heb ik 1,5 uur bladeren geharkt in de tuin, lekker in de zon. Het lukt niet in 1 keer, maar ik vind het een fijn klusje, altijd goed om buiten te zijn. Vanavond musical spelen, vorige week symfonisch concert gespeeld.

vrijdag 23 september 2011

Crazy for you

...zo heet de nieuwste productie van Wermland Opera. Het is een musical gebaseerd op de grootste hits van George Gershwin, dus dat is genieten...leuk om met saxofoons en ritmesectie te spelen! Het filmpje geeft de goeie sfeer weer in het operahuis hier in Karlstad. Ook meteen goed om Zweeds te oefenen:)http://www.nwt.se/webb-tv/article971741.ece

maandag 19 september 2011

Nog even blijven

Inmiddels zijn we wat wijzer over de situatie in het ziekenhuis. Mijn vader bleek ook een lichte longontsteking te hebben, waarvoor hij antibiotica krijgt. De medicatie tegen de fibrose is weer terug bij wat hij oorspronkelijk kreeg, en toen ik hem gisteren aan de telefoon kreeg, praattte hij voor mijn gevoel een beetje zijn mond voorbij door te zeggen dat het praten wat lastig was door het zuurstofslangetje... Dus die opname was duidelijk niks te vroeg.

Vandaag zou de eigen arts langskomen, hij slaapt goed, het eten is lekker, hij vermaakt zich prima, de verpleging is aardig, dus niks om je zorgen over te maken.

Toch heb ik maar even een berichtje naar mijn nichtje in Rozendaal gestuurd, dat hij hoogstwaarschijnlijk woensdag niet kan komen eten, zoals ze hadden afgesproken. Ze waren elkaar bij de Airborne-tocht tegen het lijf gelopen, toen die door Heelsum kwam, en hij daar stond te filmen - ze liepen rechtstreeks het beeld in naar hem toe...

vrijdag 16 september 2011

Afbouwen...

Vandaag wachten we. Op een telefoontje uit Rijnstate, Arnhem, of uit Heelsum of Renkum. Al sinds de zomer is mijn vader aan het afbouwen met medicijnen die hij krijgt in verband met zijn longfibrose. Er zijn regelmatig longfunctie-onderzoeken, en dankzij de medicatie wordt de fibrose niet erger, tot nu toe. Alleen is zijn actieradius enigszins beperkt.

Omdat de situatie stabiel blijft vond de longarts, dat hij wel geleidelijk kon afbouwen met de medicijnen. Daarbij moest hij dan wel rekening houden met "goede" en "slechte" dagen, in die zin dat hij de ene dag rustig kan functioneren, maar het op andere dagen dan weer benauwder heeft. We hadden hier in Zweden dan zo onze bedenkingen over hoever dat "benauwder" dan nog rekbaar mag zijn - in ieder geval vond mijn vader het allemaal prima gaan, zoals altijd, en "hij paste zich wel aan". Wij vinden het niet zo fijn, dat hij bijvoorbeeld na het doen van de boodschappen in de supermarkt aan de overkant thuis eerst minstens 5 minuten moet uithijgen, maar ja, hij zat daar niet zo mee, blijkbaar.

Totdat we vanmorgen een telefoontje kregen van Reina, onze en met name papa's steun en toeverlaat in huishouden en bij andere kleine dingen. Ze was rond zeven uur door hem gebeld, dat hij al vanaf 5 uur op de rand van het bed zat, en eigenlijk niets meer kon. Dus belde ze de huisartsenpost dat het wel belangrijk was, haalde haar kinderen uit bed, en ging poolshoogte nemen. Toen ze er arriveerde waren ze er al, en er werd een ambulance gebeld, omdat hij inderdaad zonder zuurstof geen kant meer uit kon. Hij deed zelf al wel weer stoer, en ze mocht vooral ons níet bellen. Nou vráág ik je!

Maar goed, nu dus afwachten wat de longarts zegt, en hopen dat het alleen maar aan een te lage medicatie ligt en er geen andere dingen aan de hand zijn. In onze ogen had het allang afgelopen moeten zijn met dat geminder - je moet je toch nog een beetje kunnen bewegen als je 86 bent en dozijnen interesses hebt?

Het is misschien nu niet zo'n aardig stukje, maar frustatie, boosheid en verdrietigheid (die eigenwijzigheid ook altijd...) horen er nu eenmaal ook bij als je zover weg gaat wonen en enig kind bent.

Toch?

donderdag 15 september 2011

Houdini??

In één van de vorige blogs schreef ik geloof ik al eens over de eerste fase van de sloop van ons huis, door de twee pups ingezet zodra ze hier hun intrede deden. Ook buiten op de veranda lieten ze zich niet onbetuigd, zodat we hier en daar al een plankje tegen de buitenkant van het hekwerk hebben getimmerd, en ergens anders een grote steen of de barbecue voor een aangevreten, licht vermolmd stuk hout geschoven. Evengoed grapten we vaak, dat ze weer eens bezig waren ontsnappingstunnels te graven.

Dat bleek gistermiddag niet ver bezijden de waarheid, zo ontdekten we toen we binnen aan de koffie zaten, en de deur naar de veranda even open hadden omdat opeens de zon er zo lekker door kwam, na de regen en de wind van de laatste paar dagen. Normaal gesproken komt er dan een regelmatig gegrom en gekef van buiten, afgewisseld door langsrennende hondenpootjes. Maar dit keer vond ik het zó opvallend rustig, dat ik toch maar even om de hoek keek. Links geen honden. Rechts geen honden. Onder het trappetje ook geen honden. Wel zag ik opeens Gaia op het gazon wandelen, en naast de veranda waren er paar planten enorm aan het deinen.

Gelukkig komen ze altijd met een noodvaart aanscheuren als we met de snoepjespot rammelen, en hadden we ze snel weer binnen. Bij inspectie van de veranda bleek, dat er één enkel plankje wat los was gekomen, en dat week zowel naar buiten als opzij voldoende ver om twee hondjes van nog geen 5 kilo door te laten. Naar buiten wel, maar niet meer terug naar binnen, dus een weg terug was er voor ze niet, althans niet langs die kant...

Dus dat wordt voorlopig niet meer buiten spelen voor ze, want bij het volgende bezoekje aan de veranda doken ze onmiddelijk wéér in dat gat. Gelukkig is de zon gebleven, zodat Marina en ik ze vandaag naar de parkeerplaats bij de sportvelden hebben gereden voor een lánge wandeling in het bos. Aangelijnd, uiteraard, want als ze iets héél interessants zien, zijn ze opeens vergeten hoe ze heten en wat "kom" betekent.

zondag 11 september 2011

Harmonium

Zo, we zijn weer een leuke ervaring rijker! De eerste "Klassisk Lördag", de "Klassieke Zaterdag",  van het seizoen zit erop, met een kamermuziekconcert in de oude Wermlands Banken, we hadden werkelijk het gevoel in een kleine versie van Gringotts, uit de Harry Potter films, terecht te zijn gekomen. De kobolden ontbraken...

Deze week was cellist Jakob Koranyi te gast bij het orkest, hij speelde afgelopen donderdag een fantastisch concert van Shostakovitch. Het was de bedoeling dat hij ook zou spelen met musici van Wermlands Operan, en vóór de zomervakantie konden orkestleden werken voorstellen voor het programma. Het leek Richard erg leuk om Bagatelles (op. 47) van Dvorak te spelen: twee violen, cello, en een harmonium, het is ooit geschreven voor een kamermuziekavond ten huize van een vriend van Dvorak in Praag, die een harmonium had staan.

Dat betekende, dat er een klopjacht ontstond op een harmonium. Er werd er aanvankelijk wel één gevonden, maar die stond wel érg laag gestemd, waardoor het op stemming houden van een cello wel eens een groot probleem kon worden. In principe kon de harmoniumpartij wel op een gewone piano gespeeld worden, maar om nu voor één werk een vleugel naar de bank te transporteren... Uiteindelijk bleken er in Karlstad wel drie harmoniums te staan, allen in enigszins twijfelachtige conditie/stemming. Of ik eventueel op een electrische piano zouden kunnen spelen, met een harmonium-instelling?

Dat hebben we de eerste repetitie geprobeerd. Het beviel bijzonder slecht: ik hoorde de andere drie zowat niet, de klank mengde totaal niet met die van de strijkers, en bleef uitermate steriel. Crescendo of diminuendo op één toon, wat juist bij een harmonium zo leuk is, was totaal onmogelijk. De cellist bleek uiteindelijk helemaal geen probleem te zien in een lagere stemming van een harmonium, dus de volgende dag werd een harmonium naar de repetitieruimte gehaald. Ik heb daar uitgebreid zitten studeren, en had daarna flink spierpijn in de benen: tráppen dat ik gedaan heb! Hoe harder je trapt, hoe meer lucht je toevoert, dus hoe meer klank. Nou ja, tot op zekere hoogte. En als je niet trapt, diminuendo, en uiteindelijk stilte. Het duurde even voor ik doorhad hoe dat het beste ging.

De tweede repetitie dus met harmonium, en gelukkig was de pianostemmer inmiddels geweest om twee niet werkende toetsen te repareren (een bes heb je opvallend vaak nodig in g mineur...). Tijdens het concert op de bank hadden we dan ook nog de beste opstelling gevonden, en we hebben lékker zitten spelen. Voor Jakob bleek het ook nog eens de eerste keer te zjn dat hij met harmonium speelde, die had het ook naar zijn zin.

Toen hij hoorde dat we uit Nederland kwamen vroeg hij, of we Erwin Schiffer of Kati Sebestyen kenden. Ja, dus, vanuit het Tilburgs Conservatorium. Het waren familieleden van hem. Zijn moeder had bij Kati gestudeerd, in Brussel. En de naam Johan Lommelen kende hij ook vanuit Brussel. Voor de niet-ingewijden: dat was Richard's vioolleraar, die zó vréselijk veel voor ons gedaan heeft. Die Richard vertelde dat hij mij maar moest vragen hem te begeleiden op de Oskar Back wedstrijd, waarna we zijn blijven spelen samen. Zodat we het uiteindelijk aan Johan te danken hebben dat we het nu in Zweden zo naar onze zin hebben.

Het lijkt erop, dat dit concert voor mij nog een leuke nasleep gaat krijgen: wat ik verder deed qua werk. En toen ik meldde geen vaste baan te hebben, werd mij verteld dat ze een groot tekort aan pianisten hebben bij het orkest. De repetitor was ook al gestopt. Of ze me misschien konden bellen?

vrijdag 2 september 2011

Hondentoilet?

De twee hondjes doen héél dapper hun best om zindelijk te worden. Zolang wij er maar aan denken om pakweg elke anderhalf uur even met ze de tuin in te lopen gaat dat eigenlijk al een paar weken erg goed. Ze zijn nu drie maanden, en hebben hun eigen manier om ons te waarschuwen "als ze merken dat ze moeten". Asso probeert zelfs al om een achterpootje, heel voorzichtig, een centimeter of twee op te tillen tijdens het plassen. Soms denkt hij er een paar meter verderop pas aan, en hinkelt dan alsnog eventjes een stapje of twee.

Ze hebben goed begrepen, dat je binnenshuis je behoefte niet hoort te doen, en dat betekent dat we soms, na een mooie wandeling, opeens de laatste twintig meter moeten sprinten, waarna de één of de ander heel opgelucht in eigen tuin een grotere of kleinere boodschap doet. Dat lopen ze dan de hele wandeling op te houden...

En elke nacht komt Gaia een keertje, soms twee keer, de trap op om ons te waarschuwen. Aanvankelijk deden we het dan zo, dat we allebei naar beneden gingen: de één ging dweilen en poep scheppen, de ander nam de honden mee de tuin in. Nu hoeft er maar één van ons op te staan, om een trotse Gaia naar beneden te dragen, die een snuit trekt van: Heb ik dat niet netjes gedaan zo? Vaak staat Asso dan heel hoopvol onder aan de trap naar boven te kijken, of hangt al tegen de voordeur te knikkebollen. Hondjes buiten zetten, even naar de sterren kijken, en voor de zekerheid even een korte inspectie voor de deur van het toilet beneden. Gaia heeft schijnbaar door, dat de mensen daar hun behoefte doen, want daar troffen we haar al een paar keer aan, een beetje schuldig kijkend (ze kreeg de deur niet open...), bij een enórme plas of anderszins.

Bestaan er hondetoiletten voor binnenshuis?

zondag 28 augustus 2011

Hollands ontbijt

We genieten de laatste dagen van Hollandse ontbijtjes: boterham met kaas, beschuit met hagelslag. En een stroopwafel bij de koffie! Mijn nichtje Bea en partner Menno bleken voor zaken naar Zweden te reizen, en hadden afspraken in Stockholm en Örebro. Aangezien dat niet zo héél ver rijden is hiervandaan, knoopten ze er een paar dagen voor zichzelf aan vast, boekten twee nachten in het door ons op de blog geroemde B&B Antika Rum, en kwamen ons hier opzoeken.

Heerlijk weer getroffen, en hoewel Asso zaterdagmorgen een gordijnrail op zijn teentjes kreeg, waardoor hij een complete nagel verloor, bleek hij op zondag alweer lekker te kunnen lopen. Voor het eerst met ze naar een écht bos, de eenvoudigste en kortere route naar de bronnen, waar water uit een enorm onderaards reservoir naar boven borrelt. Tijdens de laatste ijstijd kwam de atlantische oceaan tot waar wij nu wonen, en lag er een ijslaag van een kilometer dik op Scandinavië. Toen al dat zware ijs smolt, kwam (en komt nog steeds) Scandinavië heel langzaam omhoog. En dat had natuurlijk zo zijn gevolgen voor "hoe het er hier nu uitziet"...



De picknicktafel is overigens van recentere datum, we hadden de lunch meegenomen,


water voor erbij, én voor mee naar huis hebben we uiteraard ter plekke afgetapt.
Ijskoud, echt héél verfrissend:



Over verfrissend gesproken: Menno bracht een proefpakket bier mee; zijn uit de hand gelopen hobby resulteerde in een contract met onder meer de Zweedse System Bolaget. In de supermarkten zul je ze niet vinden, daar mag alleen tot een alcoholpercentage van 3,5 verkocht worden. Hier nog even de website van de brouwerij:


zaterdag 27 augustus 2011

Tsjechische Noren of Noorse Tsjechen?

Een achternichtje van Richard's moeder woont en werkt in Oslo. Met dat bericht én een mobiel nummer kwam oma Milu uit Praag in Oslo Gardermoen aan. Er werd een sms verstuurd, dat ze bij ons logeert, en al snel kwam er bericht terug: ze hebben een zomerhuisje in de buurt van Vänern, en wilden onderweg daarheen graag langskomen om ons te bezoeken en kennis te maken. Ze blijken een dochter te hebben in Stockholm, die 10 jaar ouder is dan Marina.


Aanvankelijk dachten ze dat we al tien jaar hier woonden, en oma Milu in Tsjechië. Dat we drie kinderen hebben hadden ze al wel gehoord, maar aan het stoepkrijt te zien wat ze meebrachten, hadden ze zich daarbij andere leeftijden voorgesteld...



Het was práchtig weer, we zaten lekker in de tuin, en zelfs de hondjes hebben zich, aangelijnd aan paal en stoelpoot, netjes gedragen, toen ze eenmaal ontdekten dat ze tóch niet bij elkaar konden komen. Ze waren ook lekker moe, want die ochtend hadden ze een bezoekje aan de dierenarts gebracht voor inentingen, reuze spannend allemaal, als je twaalf weken bent... En daarna nog kennis maken met van die enge, onbekende vreemden die zomaar door je huis en tuin lopen... Maar ook zij zijn uitgenodigd voor een tegenbezoekje.





donderdag 25 augustus 2011

Enige tijd later...

Zó lang niet meer geblogd, dat ik mijn wachtwoord was vergeten...

Inmiddels is mijn vader al weer terug in Nederland, en hebben we tussen zijn vertrek en de aankomst van Richard's moeder een vriendin van Eva hier gehad. Zodat de huidige muziekkamer, die ooit door een vorige eigenaar als kapsalon werd gebruikt, weer tijdelijk die functie terugkreeg: Kadya wil de kappersopleiding gaan doen, en heeft Marina, Eva en mij heel netjes geknipt.

Ook hebben we "gezinsuitbreiding" gekregen in de vorm van twee pups, Keeshondjes, hier Tysk Mittelspetz genoemd. Broertje Asso (spreek uit Assoe) en zusje Gaia, inmiddels op een dag na 12 weken oud. Dat betekent dus gebroken nachten, en grootverbruik wc-papier en keukenrollen, doorgeknaagde kabeltjes van de platenspeler, en afgeknaagde tafelpoten. Een veranda met tekenen van beginnende aanleg van vluchtroute, hebben gistermiddag maar even hier en daar en plankje vastgespijkerd...

Gaia's lievelingsplek: de grote steen voor het keukenraam. en hóe we ook opletten, ze weet áltijd een mini-appeltje te pakken te krijgen, zo klein als een flinke kers. Voor mensen oneetbaar, de vogels beginnen er pas ná de eerste vorst aan, blijkbaar voor Gaia een delicatesse. De pit laat ze altijd netjes over.

En Asso had al snel door dat we wat waren vergeten, bij het "puppy-proof" maken van het huis. Momenteel hebben we de schoenen verplaatst naar de hoedenplank. Hij richt zich nu hoofdzakelijk op het knagen van een nooduitgang uit de veranda, en het graven van iets vergelijkbaars via het labyrinth in de tuin...

vrijdag 15 juli 2011

Meer dan een kilo in een uur



Tussendoor waren Marina en ik nog een keer het bos ingetrokken met een paar plastic bakjes. Samen plukten we meer dan een kilo bosbessen in een uur tijd. De helft ging in de taart, de andere helft later in de yoghurt. Binnenkort maar eens met ons allen een paar uurtjes plukken. Wél goed insmeren tegen de muggen!

Zeven koekjes en een opera















Inmiddels hebben we een twee-in-één-verjaardag gevierd: omdat opa Karst jarig was ná onze verhuizing, hebben we zijn verjaardag samen laten vallen met die van mij. En we troffen het enorm: prachtig weer, op het Molkomse openluchtmuseum was er een grote koekjesproeverij (meer dan 60 soorten, je kon bij de koffie 7 koekjes kiezen), en Richard had voor de tweede opera uit Wagner's Ring der Nibelungen vier kaarten kunnen krijgen. Voor Marina en Eva even een moeilijk moment toen er bekende muziek langskwam, die ze kenden uit de film The Blues Brothers en van het computerspelletje Hamstervliegen, maar verder een fenomenale avond. Opa Karst was natuurlijk mee (voor Yuri was het een beetje te lang allemaal, die bleef lekker thuis gamen). Ook die avond bleef het warm: in de eerste pauze van de opera zagen we een flink deel van de orkestleden een verkoelende duik in de Klarälven nemen. Gelijk hadden ze!

dinsdag 5 juli 2011

Over mobieltjes en Nobelbanketten.

Toen ik in oktober vorig jaar naar huizen was gaan kijken, werd mij al snel vol trots verteld dat Ericsson uit Grums kwam. Zijn huis zou nu en museum zijn. Reden voor ons om daar eens te gaan kijken. We waren een beetje bang voor touringcars met toeristen, maar we waren de enige bezoekers op dat moment. Gelukkig maar, want het was een klein huisje.  

Aan de ene kant van de ingang de keuken (waar je nu ook de kaartjes ,een paar brochures en erg mooie kaarten kon kopen), een kamer en een mini-kantoortje,



aan de andere kant de tentoonstelling.




Aan de andere kant van de parkeerplaats verwees een bordje naar een zilvermijn. 1,3 Km, dat dacht opa Karst wel te kunnen lopen heen en terug.


Onderweg hebben we weer heerlijk bosbessen lopen eten. Op de terugweg niet meer, want toen hadden we onderstaande waarschuwing gezien, vlak bij de mijn, dat je je handen moet wassen nadat je de grond of stenen hebt aangeraakt, dat kinderen vooral niets in hun mond moeten stoppen. Ik ging me afvragen in hoeverre koper, zink, cadmium, lood en zilver in bosbessen terecht kunnen komen... Die doofheid van Beethoven bleek toch uiteindelijk door een loodvergiftiging te zijn gekomen?



Mensen vragen zich vaak af, waarom de houten huizen in Zweden zo vaak rood zijn geschilderd. Welnu, de verf bevat een ijzerhoudende grondstof, aanvankelijk min of meer door toeval, omdat ijzer nu eenmaal in grote hoeveelheden in de bodem zit, kijk maar naar kleur van de steen op de foto, maar het bleek ook een uitstekende bescherming te zijn tegen het klimaat.



Een blik op de kaart wees uit, dat we daar ook vrij dicht bij een befaamde linnenweverij waren, dus we reden door naar Klässbol. Eerst fika natuurlijk, in een oude molen, waar we de koffie in een grote koperen ketel geserveerd kregen, en daarna rondgekeken tussen de apparaten, en, uiteraard was er gelegenheid een en ander aan te schaffen... Het tafellinnen van de staatsbanketten, en voor de diners ter gelegenheid van de uitreiking van de Nobelprijzen wordt hier geweven. Ik heb me laten vertellen dat er voor elk volgend Nobel-banket een nieuw ontwerp wordt gemaakt.


zondag 3 juli 2011

Bosbessen.



Heerlijk wandelweer vandaag, dus vanmiddag even het bos in. En aangezien er vele vierkante kilometers gevuld zijn met bosbessenstruiken, gingen er een paar plastic bakjes mee. Die gaan dus voortaan elke wandeling mee, want samen met aardbeien uit de tuin én slagroom is het wel een héél lekker tussendoortje! Of toetje. Maar ze hebben het niet gered tot na het avondeten, ik kon nog juist op tijd bovenstaande foto maken.

zaterdag 2 juli 2011

Hoog bezoek.

Lang, heel lang geleden, schreven we de laatste blog... Maar we hadden een goede reden: vorige week zaterdag op Oslo Gardermoen Marina en opa Karst opgehaald. Bij thuiskomst eerst een klein feestje gehouden vanwege Marina's VWO-diploma,




en daarna een warme week gehad.
Lekker buiten gebarbecued, crocket gespeeld,







opblaasbootje uitgetest,



en natuurlijk de buurt verkend.

 Eergisteren de drie kwartetgenoten van Richard hier gehad voor een lánge repetitie, we zijn meteen maar gaan grillen buiten, en 's avonds om 11 uur dook iedereen nog even het meer in - het was érg warm die dag.

donderdag 23 juni 2011

Carmen; De Scène







Sfeerbeelden van het strijdtoneel en omgeving, het was een prachtige week met mooie voorstellingen (er werd trouwens in het Noors gezongen!)

maandag 20 juni 2011

Vroeg licht

Het is nu bijna de langste dag, en dat merken we regelmatig aan het feit dat we vergeten naar bed te gaan... Zo ook gisteravond, toen Yuri kwam vragen hoe de tv aan moest, want hij had alleen maar kleurengolven op het scherm. Stekkers eruit, stekkers er weer in, en een paar knoppen van onze gloednieuwe afstandsbediening geprobeerd, die Telia meegeleverd had. En ja, het keuzemenu. Even later beeld, zonder geluid, we snappen de knoppen nog niet zo, en Richard was opera aan het spelen, die konden we het niet vragen. Uiteindelijk is het gelukt.

Waar we in Nederland nooit naar konden kijken: allerlei golfwedstrijden. Live. Ditmaal US Open 2011, werd nooit uitgezonden in Nederland. En gisteren was de finaledag. Drie Zweden die er behoorlijk goed voor stonden (ja, we worden al enigszins chauvinistisch...), en een 22-jarige Rory McIlroy uit Ierland met 8 slagen voorsprong aan de leiding.

Een blik op de klok leerde ons, dat het kwart voor elf was. s Avonds. Het begon inderdaad een beetje te schemeren, zeker met wat bewolking. Glaasje fris erbij, nootjes, half twaalf nog niet helemaal donker. Kwart over twaalf kwam Richard thuis, toen was het zo ongeveer donker. Om half twee, Rory had inderdaad gewonnen, tv uit, en in het noord-oosten werd de lucht alweer licht, achter de bewolking.

We zitten ook vaak om half elf te lezen in de woonkamer, zonder lamp aan.

Komend weekend de midzomerfeesten.

zondag 19 juni 2011

Bijverdiensten

Een paar dagen geleden kreeg ik een telefoontje van iemand die vroeg of ik Noors verstond. Aangezien ik momenteel weinig verschil hoor tussen Noors en Zweeds (ik versta er ongeveer evenveel van, omdat de talen behoorlijk op elkaar lijken), hield ik me maar een beetje op de vlakte, en antwoordde naar waarheid dat ik wel wat Zweeds versta. Vervolgens werd er overgeschakeld op Engels. Dat ging beter.

Wat bleek nu? In Wermlands Operan spelen momenteel wat extra mensen mee, vanwege het Wagner-project, en deze jongeman kwam uit Bergen. Zijn vriendin speelt ook mee, trombone. Dus zijn ze nu voor een half jaar in Karlstad ondergebracht. Hij had van Richard's trompet-collega (die van Arvika, inderdaad) mijn telefoonnummer gekregen. Hij gaat namelijk aanstaande maandag auditie doen voor het radio-orkest van Kopenhagen, en had een kort stuk toegestuurd gekregen, waarvan hij de pianopartij niet kende, en zou dat graag een keer doornemen. De muziek kreeg Richard mee, en gistermiddag hebben we gerepeteerd.

Tuba en piano. Weer een nieuwe ervaring. Was leuk.

Ondertussen speelde Richard met een paar andere collega's strijkwartet op een bruiloft in Apertin, een klein plaatsje, een halfuurtje rijden hiervandaan, op een Herrgård, je zou het en herenboerderij kunnen noemen, of een klein landgoed. Blijkbaar was dat goed bevallen, want van iedereen werd naam en telefoonnummer nauwgezet genoteerd, want "er waren wel vaker van dat soort gelegenheden".

En Rich kwam thuis met nieuwe noten voor me: de orkestleden hadden suggesties kunnen doen voor kamermuziekwerken, voor de serie van het komend seizoen, en Richard had voorgesteld Dvorák te gaan spelen. Bagatellen voor twee violen, cello, en harmonium. Ik moest het maar eens bekijken, en dan snel laten weten of ik dat zou willen doen. In september. Dan komt het orgel mooi van pas, wat de vorige bewoners aan ons hebben nagelaten.

vrijdag 17 juni 2011

Halden (Noorwegen)





Dit is de golfbaan waar Gudmund(solo-cellist),Magnus(concertmeester) en ik veel tijd hebben doorgebracht. 3 keer de hele dag regen, maar wat een mooie baan! De hoogteverschillen zijn enorm en dat zorgt voor fantastische vergezichten en klimpartijen.
Daarboven het uitzicht dat ik had vanuit de kamer, en de bovenste foto is van de weg naar beneden, richting Halden. Ik heb nog meer foto's, die komen eraan!

donderdag 16 juni 2011

Verdwaalde pimpelmees...

Dom dom dom, ik heb geen foto gemaakt! Had het te druk met het redden van een jonge pimpelmees, die zat te dutten op onze slaapkamer, gisteravond. Hoe die kans heeft gezien naar binnen te fladderen begrijp ik niet goed, want de ramen stonden maar een klein eindje open, na een flinke regenbui. In ieder geval zat hij droog.

De eerste twee vangpogingen mislukten, hij fladderde tegen de muur en viel loodrecht naar beneden. Achter ons bed... Bleef gewoon zitten toen Eva en ik met nachtkastjes gingen schuiven en het bed van de muur af zetten. Tenslotte heb ik een handdoek over hem heen gegooid, en dat werkte. Koppie eruit, was wel heel schattig. Raam wijd open, en met een flinke zwaai het beest in de lucht geworpen. En die vloog meteen naar een boom aan de overkant van de straat.

Iedereen opgelucht.

dinsdag 14 juni 2011

weekje Noorwegen



Het was in Amsterdam heel normaal om op tournee te gaan met het orkest, dat was elke maand wel een keer raak (al was het dan maar 1 of 2 dagen). Hier in Värmland is het eerder een uitzondering, maar nu was het zover; we gingen naar Noorwegen! Voor mij wel bijzonder, want dat is een van de weinige landen waar ik met het Concertgebouworkest nooit ben geweest. De opera Carmen van Georges Bizet was aan de beurt, en dat in de open lucht. Het stadje Halden heeft een vesting op een steile heuvel (Fredriksten Festning) en daar vonden de uitvoeringen plaats op de Place d'Armes (wapenplaats). De Zweedse koning Karl XII is hier neergeschoten in de 17e eeuw,een beladen plaats dus voor 'ons' Zweden. We werden ondergebracht in de Kaserna, die sinds een jaar of 5 niet meer voor legerdoeleinden wordt gebruikt, maar als Vandrarhjem (herberg). Iedereen paste erin, ook de zangers, en er werd voor ons gekookt, soms 3 of 4 keer per dag. Eten is hier belangrijk! Op de foto's zie je de Kaserna en de vesting. Er is nog veel te vertellen, dus er komen snel meer berichten!

zaterdag 11 juni 2011

Zweeds moeilijk?

Wanneer je Zweeds probeert te lezen, valt dat eigenlijk reuze mee, zeker als je ook Engels en Duits in je pakket hebt zitten. Even een paar uitspraakregels:
å = o
y = tsja, dat zit zo'n beetje tussen uu en ie in. Een raar mondje trekken helpt wel.
ö = eu
ä = korte e

Eerst een paar makkelijke:
hallå, byrå, fåtölj
Veel wat uit het Frans afkomstig is: voor de soep koop je buljong, je kortingsbonnetje is een kupong, en een vervolgverhaal een följetong.

Toen we net verhuisd waren, had Richard die gekke uitslag, en dat probeerde hij uit te leggen aan een collega, zo van - Ik ga morgen even langs de dokter, want ik heb zo van die rare rode, jeukende bultjes,
Reactie van de collega: - Oh, utslåg?
Ja, dat dus.

Lastiger met boodschappen doen: enveloppen = de envelop. Het bepaald lidwoord wordt áchter het zelfstandig naamwoord gevoegd. Dan ga je al richting "trubbel". Zeker als je, zoals ik, bij de aanschaf van een motormaaier gebruik denkt te kunnen maken van overeenkomsten tussen het Duits en het Zweeds, en heel opgewekt vraagt wat voor "öl" er in de motor moet, als die ververst moet worden. Maarrr, öl = bier. Als je olie bedoelt, heet dat "olja". Richard heeft me gered, die wist het.

Nog even wat meer boodschappen. Als iemand "kakmixer" op mijn lijstje had gezet, zou ik dat nooit gekocht hebben. Gelukkig had ik de bijbehorende folder gezien, en er stond een plaatje bij van cake-mixen. Evengoed heb ik het niet gekocht, we mengen gewoon zelf. Boter (smör), eieren (ägg) en meel (mjöl) heb je toch altijd wel in huis?

Ten slotte nog dit: wanneer je in de pauze van een concert of opera koffie hebt gedronken in de "foajé", vergeet dan vooral niet om daarna je "aj fån" weer op stil te zetten!

donderdag 9 juni 2011

Wie temt wie?

Telkens als we buiten zitten komt er een brutale mus op de rand van de veranda zitten, om te kijken of er wat te eten valt. Gisteren ben ik met behulp van een bordje met broodkruimeltjes gaan uittesten hoe dichtbij hij of zij durfde komen. Ongeveer een halve meter buiten mijn bereik, af en toe kritisch kijkend of ik wel stil bleef zitten. Met de buit werd er in één rechte lijn naar de dakgoot van de achterburen gevlogen. Wel nam het beestje eerst zelf een paar hapjes, anders houd je natuurlijk niet vol.

Vanmorgen stonden alle ramen en deuren wagenwijd open, het was mooi weer, en tijdens het ontbijt hoorde ik muslief alweer tsjilpen. Even later liep ik de woonkamer in, en zag hem vanaf de bank naar buiten fladderen. Zodra ik ook naar buiten liep, maakte hij aanstalten om terug naar binnen te vliegen. Daar heb ik toch maar een stokje voor gestoken, en ben broodkruim gaan halen.

Een paar uur later, na het wieden van de groentebedden, was ik aan de tuintafel gaan zitten met een tweede ontbijt, en onmiddelijk fungeerde de tafel als landingsbaan. Ik weer naar binnen, het bordje met kruimels stond nog in de keuken. Terwijl ik me afvroeg wie er nu eigenlijk wie temt, kwam ik de veranda weer op... allemaal yoghurtspatten op de tafel en een kuiltje in mijn bord met cornflakes - het moet toch niet gekker worden!

woensdag 8 juni 2011

Nu ook televisie

Langzaam aan wordt alles beter: internet hadden we na een dag of wat ook draadloos op Eva's laptop, en Yuri kan nu ook eindelijk online spelen via de X-box. Ook draadloos. De eerste paar dagen steeds uitval, alles weer opnieuw aangesloten, alle stekkers er weer uit én er weer in, opnieuw opstarten, 5 minuten verbinding, en weer van voren af aan. Totdat Richard een sms kreeg van Telia, dat alles perfect zou werken. En dat klopte.

Totdat we de televisie probeerden aan te sluiten. Dat moest wel met kabel, maar het huis bleek groter dan Telia had bedacht, aangezien de modem en router onder de trap staan, en we er niet veel voor voelen om daar de tv ook nog neer te zetten. Tien meter kabel gehaald, en zodra de televisie beeld gaf (geluid kwam later) kwam Yuri zijn kamer uit: -Ik heb geen connectie meer met de X-box. Eva kwam ondertussen ook de trap af: -Internet is uitgevallen.

We hebben die avond lekker zitten zappen. Daarna de internetverbindingen hersteld, Richard vertrok naar Noorwegen, ikzelf had mijn klusje in Arvika, en nu dat achter de rug is vraag ik me af of ik de tv durf aan te zetten. Eigenlijk heb ik er niet zo'n behoefte aan, want na een paar heel warme dagen hebben we eindelijk een beetje regen gehad, en is het héérlijk buiten. Tijdens de buien lekker blijven zitten, want de helft van de veranda is overdekt. Ik heb zelfs nog kunnen grasmaaien voor de eerste bui - weer een nieuw parcours rond alle bomen,struiken en groentebedden uitgeprobeerd. Dit keer zat het mee: ik heb nog geen stukjes gras ontdekt die ik ben vergeten te maaien omdat ik net precies die ene boom of struik niet in de route had opgenomen. En zowaar zat er genoeg benzine in de maaier: de vorige keer hield hij er voor de laatste 20 m² mee op...

Een telefoonkabel hebben we inmiddels ook, trouwens, die lang genoeg is. Alleen nog niet de juiste stekker aan de telefoon. Komt volgende week wel. Ben benieuwd wat er dan met het internet gebeurt. En met de tv...

dinsdag 7 juni 2011

Trompet

Geen foto's vandaag - het ene toestel is nog met Marina in Nederland, het andere met Richard mee naar Noorwegen, waar ze deze week in Halden een aantal openluchtuitvoeringen van Carmen doen.

Inmiddels heb ik er twee bezoekjes aan Arvika opzitten. Van Arvika zelf heb ik eigenlijk niets gezien, omdat Ingesund aan de overkant van het meer ligt. Dat het een deel van Karlstad's uni is zie je al snel, als je de afslag neemt: eerst kom je langs een "second hand"-winkel, en schuin ertegenover zag ik een pizzeria. Dan zijn de studenten gewoonlijk niet ver...

Op de repetitiedag kreeg ik een mooi schema van wie wanneer welk stuk kwam repeteren. Sleutel van een leskamer, én een sleutel om de gang in te kunnen komen. (Mijn lunch ging in de koelkast in de docentenkamer, en ook daar, in de keuken, een stuk of acht magnetrons en twee vaatwassers, zoals Rich over de repetitieruimte in Karlstad ook al meldde.) Een half uurtje om in te spelen, en toen zou de eerste student komen. Meteen het lastigste stuk, de Legende van Enescu. Maar geen student. Hij bleek zich verslapen te hebben... Nee, hij kon ook niet om drie uur na zijn medestudenten komen, want moest direct door naar het ouderlijk huis, in Falun. Lijkt niet ver, op de kaart, maar onderschat de afstanden in Zweden niet! Zondag of maandag misschien?

Gelukkig kwam de rest wel, en meldde de langslaper zich de volgende dag per telefoon. Van Falun ging hij naar de westkust, ongeveer 400 km van Molkom af, moest daar op een bruiloft spelen, en wist niet hoe laat hij zondag terug zou zijn. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het met trein of bus niet zou lukken, en werd een kameraad ingeschakeld die ook op die bruiloft speelde, en die een huurauto had geregeld voor een week ( veel vrije dagen nu hier in Zweden, en ook hij moest vandaag examen doen). Zondagavond om half acht kwamen ze uiteindelijk toch nog hier aangeland. Wát een moeite voor een uur repeteren - hiervandaan naar Arvika was daarna nog bijna anderhalf uur rijden voor ze.

Ik neem aan dat iedereen bevorderd is naar het volgende jaar - na al het spelen heb ik de vergadering der docenten en de uitslag niet meer afgewacht en ben naar huis gereden, waar de thermometer voor zowel binnen als buiten rond de 27 graden aanwees. Eén van de kandidaten was ziek, en ik ben gewoon moe. Mijn zenuwen gingen nogal met me op de loop vandaag, dat was wel jammer, ik heb hele rare dingen gespeeld, maar ook hele mooie. Na een jarenlange onderbreking van het podiumgebeuren kon ik moeilijk een wondertje verwachten onder deze omstandigheden. De studenten had ik een wat stabielere begeleiding gegund, maar evengoed hebben ze erg mooi gespeeld.

zondag 29 mei 2011

Nieuw repertoire

Onlangs besloot ik, dat het de hóógste tijd werd om de vingers eens los te spelen aan de piano. Op de muziekkamer, waar tot nu toe hoofdzakelijk Marina en Richard gebruik van hebben gemaakt. Met de beste voornemens een etudeboek, wat sonates en zo uit de kast geplukt, deur dicht, en heerlijk ongestoord grasduinen. Na het hap-snap-spelen tijdens de pianolessen was ik een beetje beducht voor mijn eigen (gebrek aan) niveau. Ik had niet het idee dat ik daarmee aan zou kunnen komen, wanneer we ooit een cursus willen opzetten.

De volgende dag liepen we bij het verlaten van het opera-gebouw (er waren "familie-dagen", zodat we Eva en Yuri even meegesleept hadden om te kijken waar Rich nu eigenlijk werkt) een collega van Rich tegen het lijf, die me vroeg of ik op 7 juni een paar leerlingen zou kunnen begeleiden tijdens de overgangsexamens op Ingesund (conservatorium in Arvika, waar Marina misschien ook wil gaan studeren). Leek me leuk, dus hij meteen bellen. Dat was een vrijdag, de dinsdag erna, afgelopen dinsdag dus, kreeg ik de muziek. Vijf stukken, waaronder dit:

http://www.youtube.com/watch?v=BQmL-UnHgPk&feature=related

Dus ik studeer me suf. Met koperblazers heb ik nog nooit gewerkt, het is echt even wennen, wát een mollen in de partijen! Komende donderdag repeteren, de week erna op dinsdag de examens.

zaterdag 28 mei 2011

Internet onder de trap

We moesten weer eens héél zuinig doen met het mobiele internet: er stond nog maar érg weinig GB op, en hoewel Telia ons m.i.v. 24 mei een internet-, telefoon- en tv- aansluiting had beloofd, hielden we rekening met vertraging. Dat was heel juist ingeschat, want voor de installatie hadden we een wachtwoord nodig, en dat konden we via de website (goed dat we nog mobiel internet hadden...) van Telia opvragen. Maar die afdeling werd geplaagd door een grote storing, dus het wachtwoord alsnog per post opgevraagd. En dat kwam twee dagen later.

Inmiddels hadden we weer gemaild met Peter en Rigmor, die hier vóór ons woonden, want elke kamer en gang leek minstens één aansluiting voor internet etc. te beloven. Wáár was de hoofdstekker? In de gang onder de trap, óf op het kantoortje naast het raam. Mooi, Richard aan de slag, en we hebben inderdaad internet, dat was ongelooflijk snel gedaan, met de aansluiting onder de trap inderdaad.

Alleen, niet zonder kabel. En dat lukte ook niet op het kantoortje, hoewel we daar gewoon kunnen internetten. Maar dan moet je wel bij het raam gaan zitten, met de laptop op schoot, want de kabel is te kort om het bureau te halen. En vanonder de trap haalt de kabel ook de woonkamer niet.

Maar snél is het wel, dat is al een hele vooruitgang!

Een ander voordeel is misschien wel, dat er nu in de woonkamer geen computerscherm meer is. Ook geen bureau, want dat staat nu onder de trap.

En daar zit ik nu dit stukje te schrijven.

dinsdag 24 mei 2011

Nieuwe school

De zomervakantie begint hier vroeg, op 10 juni. Voor Yuri en Eva is dat helemaal prima, want ze hebben het nu wel een beetje gehad met alleen maar Zweeds leren. Steeds weer nieuwe boeken met invuloefeningen, steeds een stukje voorlezen voor de lerares, het werd wat eentonig... De lerares was wel zo wijs om ze niet steeds achter de vodden te zitten, heeft ze in hun eigen tempo laten werken, en naar andere lessen in andere klassen hoefden ze ook niet, toen ze zeiden dat niet te willen. Yuri mocht vaak langer buiten basketballen na de pauze, omdat ze merkte dat hij inmiddels van Engels op Zweeds was overgegaan in de communicatie met de andere jongens, uit andere klassen. Zo leert hij het ook, was haar gedachte.

En het resultaat mocht er zijn. Inmiddels hebben we een gesprek gehad met de rector van de school hier in Molkom. Dat wil zeggen, eigenlijk besprak de rector alles met Eva en Yuri, en sprong Richard af en toe bij als ze er niet uitkwamen. En dat in nog geen drie maanden! Eva gaat per 22 augustus naar het 9e leerjaar, en over Yuri gaat hij nog met Bärbro, de lerares van de internationale klas op Fröding Skolan, overleggen. Qua leeftijd zou hij in het 8e jaar thuishoren, maar wij hadden van Bärbro begrepen dat zij het 7e jaar beter zou vinden. Het is nu eenmaal niet bepaald een huiswerk-maak-kind, en de overgang zal groot genoeg zijn. Maar ja, je moet je natuurlijk ook in sociaal opzicht bij de groep thuis voelen. We zullen wel horen wat het wordt.

Hij wilde nog weten in wat voor sporten ze geïnteresseerd zijn. Eva was daar snel mee klaar - geen - en voor Yuri had hij nog een kleine verassing in petto: er blijkt een Amerikaanse ouder in de buurt te wonen, die ooit bezig was om een basketbalclub op te zetten. Daar moet maar weer eens contact mee opgenomen worden. Want Amerika en basketbal, dat is toch wel een prima combinatie, over het algemeen!

Verder had hij nog een suggestie om op zoek te gaan naar iemand uit het onderwijs die Nederlands spreekt, eventueel Engels, om ze één of twee uur per week te helpen met de lesstof. Want dát kan voor sommige vakken nog lastig worden, in het Zweeds. Met name vakken waar ze in Nederland ook moeite mee hebben, biologie, chemie, zouden dan nog eens doorgenomen kunnen worden. En er zijn natuurlijk vakken waar zeer veel bij gesproken en gediscussieerd wordt, zoals maatschappijleer. Dat zou wel fantastisch zijn, zeker de eerste paar maanden. Ook daar horen we meer van.

Voor Eva hopen we, dat de kok op Nyeds Skolan beter is dan op Fröding...

zondag 22 mei 2011

Appelboom

Deze bloeiende appelbloesem komt uit eigen tuin! Een paar weken geleden kreeg ik van Buurvrouw Ann Marie een stoomcursus appelboom-snoeien. De kleinste boom is klaar, van de grotere heb ik alleen de onderste takken later zelf nog gedaan. Die grote boom is behoorlijk beschadigd door herten, en de vorige eigenaar van dit huis heeft drie, vier jaar lang niet gesnoeid. Komend najaar gaan we die boom met wat grover materieel te lijf, om de binnenste stammen/takken eruit te halen. Kijken wat er te redden is, want de boom is zó mooi!



Ik heb vandaag nog even een "overzichtsfoto" gemaakt:



En dit hier is ons uitzicht uit het keukenraam, er staan drie van zulke roze schoonheden op een rij in de tuin van onze buren, en het lijkt wel of de bomen zelf staan te spinnen van plezier, zoveel bijen hebben er nu een dagtaak aan. We troffen een totaal uitgeputte bij aan op een sok aan de waslijn, die hebben we maar naar een nabijgelegen bloeiend struikje gebracht. De bij in kwestie was niet in staat tot het geven van enig commentaar...